Tecnologia ‘blockchain’ al servei de la societat i el medi ambient
Tot i que el blockchain va néixer com una tecnologia unida al Bitcoin, en l’actualitat s’utilitza per a un creixent nombre d’aplicacions. També per oferir solucions amb impacte positiu per al conjunt de la societat i el medi ambient. Aquesta tecnologia, que traduïda a l’espanyol es coneix com ‘cadena de blocs’, consisteix en una base de dades distribuïda que registra blocs d’informació i els entrellaça per facilitar la recuperació de la informació i la verificació que aquesta no ha estat canviada. Els seus grans avantatges: augmenta l’eficiència, redueix els costos i promou la transparència, reduint el risc i el frau.
En l’àmbit de les aplicacions amb impacte positiu, s’usa principalment en projectes de registre i verificació així com per a pagaments i transferències de diners, segons un estudi dut a terme pel Centre per a la Innovació Social de la Stanford Graduate School of Business. De les 193 iniciatives amb impacte positiu analitzades en l’estudi, el 20% afirma que blockchain proporciona una solució que d’altra manera no hagués estat possible. Per sectors, el de la salut és el que més s’està servint d’aquesta tecnologia.
A Espanya hi ha diverses iniciatives interessants que fan servir la tecnologia blockchain per fer d’aquest un món millor. Una de les més conegudes i internacionalitzades és Climatecoin, un moneda digital que busca ser una eina per combatre el canvi climàtic.
«Al costat de la demanda tenim a les empreses contaminants obligades a compensar les seves emissions de CO2, les empreses amb responsabilitat social corporativa que ho fan de manera voluntària i els ciutadans compromesos. A la banda de l’oferta comptem amb els impulsors de projectes de mitigació d’emissions, com ara iniciatives d’energies renovables, agricultura i conservació de boscos. I, al centre, està la nostra plataforma peer-to-peer (xarxa entre iguals) amb tecnologia blockchain«, explica José Lindo, ceo de Climatecoin.
José Lindo també està darrere d’un altre interessant projecte que fa servir el blockchain per generar empatia cap a projectes inspirats i que es basen en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. Gràcies a la tecnologia blockchain, 2050Life garanteix a escala global transferències de fons instantànies, segures, eficients i rendibles i informació transparent.
EthicHub «és una plataforma de crowdlending que connecta a agricultors desbancaritzats amb inversors en qualsevol lloc del món d’una forma totalment peer-to-peer gràcies a l’ús del blockchain i els contractes intel·ligents», explica Jori Armbruster, cofundador d’EthicHub. «En la nostra plataforma hi ha una figura que es diu el node local, que és l’encarregat de buscar comunitats de petits agricultors que compleixin una sèrie de requisits, els ajuda a organitzar-se com una cooperativa de cara a demanar el crèdit, i fa de pont amb el món digital. Els nodes pugen els projectes a la plataforma i els inversors decideixen en quins projectes invertir aportant diners de la seva wallet personal a l’smartcontract del préstec». «La nostra raó de ser és la democratització de l’accés al crèdit i a les millors oportunitats d’inversió», afegeix Armbruster.
Destaca també el cas d’it-willbe. Després de la seva experiència com a cooperant en diverses organitzacions d’ajuda humanitària a l’Índia, el 2008 Arancha Martínez va decidir fundar aquesta plataforma. «Hi ha moltíssimes organitzacions treballant amb passió i amb els majors reptes socials com a missió, però en molts casos es treballa de manera ineficient per falta de recursos, d’innovació, d’incorporació de tecnologies, de talent, de col·laboració entre organitzacions i amb altres sectors . It-willbe neix amb la missió compartida amb el sector d’acabar amb la pobresa i la desigualtat, però amb un objectiu estratègic clau: generar un canvi sistèmic perquè el sector treballi de manera més eficient «, explica Martínez. it-willbe se serveix del blockchain per «introduir eficiència i millorar l’impacte social dels projectes de cooperació internacional», afegeix la fundadora.
La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Institut Català d’Energia (Icaen), ha desenvolupat una plataforma per impulsar la generació distribuïda d’electricitat. «La idea del projecte ioCAT és aprofitar la tecnologia blockchain per a» facilitar que els ciutadans puguin produir energia solar, compartir-la i fins i tot comerciar l’excedent d’electricitat que produeixin els seus panells», explica Assumpta Farran, directora de l’Icaen. «L’objectiu és impulsar la generació distribuïda d’electricitat, imprescindible per augmentar el pes de la solar i l’eòlica», afegeix Farran.
Com veuen, les iniciatives d’impacte positiu que se serveixen del blockchain són moltes i variades i segurament són moltes més les que estan per arribar. Fins i tot es creu que a llarg termini tots els processos van a usar aquesta innovadora tecnologia. Des d’Ecrowd!, com a plataforma de crowdlending especialitzada en projectes d’impacte positiu, seguim molt atentament l’evolució de la cadena de blocs.
Previous post:
« Per què tenen tant èxit les inversions d’impacte positiu?
Next post:
Lo que no sabes sobre tu dinero »
Comments are closed.