Crowdlending i economia circular, un binomi d’impacte positiu
La transició cap al que es coneix com a economia circular, un nou paradigma en el qual es minimitza l’extracció de nous recursos i es fomenta el reciclatge i la reutilització, requereix també l’expansió de mètodes de finançament alternatius, com el crowdlending. Els projectes que trenquen amb l’habitual, per molt positiu que sigui el seu impacte per al conjunt de la societat i el medi ambient, no sempre són ben acollits per la banca tradicional, més centrada en el patrimoni que recolza el projecte. En canvi, les plataformes de crowdlending especialitzades en projectes amb impacte positiu, com és el cas d’ECrowd!, veiem més enllà de la viabilitat i rendibilitat de les inversions i valorem també la seva tasca per a una economia més sostenible.
“Des d’ECrowd! sovint som convidats a explicar què és el crowdlending en jornades sobre economia circular”, explica Manuel Blasco, director comercial de la plataforma. Recentment ECrowd! ha participat en un Market Place organitzat per Vallès Circular en el qual diverses empreses han presentat els seus respectius projectes d’economia circular. “Vam voler que ECrowd! fos present per donar a conèixer als assistents que existeix l’opció del crowdlending per finançar els seus projectes”, afirma Xavier Martínez, impulsor i desenvolupador de Vallès Circular. Blasco assegura que “molts desconeixien l’existència d’aquesta forma de finançament i l’interès que va despertar el crowdlending va ser gran”.
Entre els casos de projectes d’economia circular que es van presentar en el Market Place de Vallès Circular destaca el de Top Consultoria Esportiu. Aquesta empresa de Sant Cugat de Vallès està especialitzada en la construcció d’instal·lacions esportives, el desenvolupament de projectes de gestió de les esmentades instal·lacions i en el disseny de la seva explotació. Top Consulting Eportiu ha sabut veure una oportunitat en el reciclatge de camps d’herba artificial, uns camps que es van posar de moda fa uns anys però que ara estan sent substituïts.
Un altre exemple interessant va ser l’aportat per Eco Intelligent Growth (EIG), una empresa que des del 2005 treballa per la transformació i transició cap a l’economia circular basant-se en els principis d’un sistema de certificació que es diu Cradle to Cradle® (del bressol al bressol). EIG assessora a empreses, organitzacions i regions en la seva transformació cap aquest nou model, dissenyant un full de ruta específic per a cada cas.
En la jornada també es va presentar el cas de l’empresa de serveis energètics Efitem, que desenvolupa estudis i solucions d’eficiència energètica per a empreses. Efitem va dissenyar i va executar una nova instal·lació de climatització per a la firma d’arts gràfiques IMPRÈS, un projecte que va ser finançat mitjançant una campanya de crowdlending a través d’ECrowd!.
Neix l’Observatori de l’Economia Circular de Catalunya
Amb l’objectiu de visibilitzar el conjunt d’iniciatives que s’estan impulsant a Catalunya en el camp de l’economia circular, s’ha creat Catalunya Circular, l’Observatori de l’Economia Circular de Catalunya. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, les organitzacions empresarials Foment del Treball, PIMEC i FEPIME i els sindicats UGT i CCOO, entre altres entitats. L’Observatori neix amb la voluntat de ser un punt de trobada de referència en economia verda i circular, que aporti coneixement, inspiració i amb la voluntat de donar coherència als esforços que s’estan realitzant des de diferents actors, tant públics com privats.
Des d’ECrowd! li desitgem a Catalunya Circular molta sort i encerts perquè amb l’economia circular tots hi guanyem.
Tags: crowdlending, economía circular, Finançament Alternatiu Previous post:
« Sis grans àrees estratègiques en eficiència energètica
Next post:
7 proyectos innovadores para un mundo más positivo »
Comments are closed.