Els empleats que inverteixen junts aconsegueixen millors resultats

enterprise crowdfunding - sostenibilitat corporativa

El tema de la sostenibilitat és cada vegada més important dins de l’empresa per pressió dels propis empleats, els accionistes, o la regulació. La implementació de mesures de sostenibilitat pot prendre moltes formes en el si d’una companyia, però no totes són igual d’efectives i només unes poques aconsegueixen implicar realment al conjunt de la plantilla. Per aconseguir uns millors resultats, algunes empreses han començat a incorporar –i amb gran èxit- l’enterprise crowdfunding com a eina de sostenibilitat. El funcionament és el següent: es proposa una o diverses campanyes de finançament col·lectiu (per part de l’organització o fins i tot dels mateixos treballadors) i tot aquell que ho desitgi pot fer una aportació econòmica per contribuir a què la iniciativa o iniciatives escollides puguin tirar endavant. L’única condició és que, a l’emmarcar-se dins de l’estratègia de la RSC, els projectes han de tenir un impacte positiu sobre el medi ambient o el conjunt de la societat, com les campanyes de finançament col·lectiu que s’impulsen des d’Ecrowd!.

Els beneficis d’incorporar l’enterprise crowdfunding en l’estratègia de la RSC són múltiples. A l’obrir les portes de la RSC a la plantilla s’aconsegueix un engagement més gran, una millor relació i col·laboració entre els empleats i, finalment, uns millors resultats empresarials. A més, aquestes accions solen tenir un important impacte positiu i mediàtic en benefici de la imatge corporativa i la reputació de la companyia.

Un dels casos més emblemàtics d’incorporació de l’enterprise crowdfunding en la RSC és el d’IBM. La multinacional de la informàtica va demanar als seus empleats que proposessin projectes per ser finançats entre la plantilla. Van participar 511 empleats, que van aconseguir finançar 19 dels 34 projectes proposats (més de la meitat), gràcies a una aportació econòmica total de 101.600 dòlars (uns 88.000 euros). Més enllà d’aquestes xifres, es va establir una important col·laboració interdepartamental, la qual cosa va facilitar la creació de nous i millors tipus de col·laboració en benefici del bon funcionament de l’empresa. En les enquestes posteriors, els participants van valorar molt positivament l’experiència.

Aquest tipus de campanyes de crowdfunding també poden dirigir-se a millorar aspectes interns de la mateixa empresa com, per exemple, reduir la petjada de carboni, la generació de residus, el consum d’aigua i energia o bé incrementar els índexs de reciclatge. Totes elles són mesures que a més solen generar importants estalvis econòmics. A Galícia, el celler Lar de Ricobao, de la D.O. Ribeira Sacra, es va convertir en el primer productor de vins d’Espanya en ser totalment autosuficient energèticament gràcies a un préstec col·lectiu en què van participar, entre d’altres, els treballadors i clients del celler. El préstec, de 59.700 euros, va ser gestionat a través d’Ecrowd.

 

Els ODS, una oportunitat de enterprise crowdfunding per a les empreses amb visió

enterprise crowdfunding i ODSLa inclusió de l’enterprise crowdfunding en l’estratègia de la RSC suposa també un pas més cap a la implicació del món empresarial en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Segons el primer informe Contribució de les Empreses Espanyoles als Objectius de Desenvolupament Sostenible, realitzat per la Fundació Bancària La Caixa i l’escola de negocis ESADE, “la implicació del sector privat en la implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible representa una gran oportunitat per a les empreses amb visió de futur i disposades a desenvolupar els nous negocis que són necessaris per fer-la realitat”.

El mateix informe conclou que els ODS són encara poc presents en les memòries anuals de les empreses espanyoles que cotitzen a la borsa. No obstant això, segons la directiva europea 2014/95 / EU «non-financial Information Disclosure» (i també SASB-Sustainability Accounting Standards Board- a EUA), 2018 serà el primer any en què és obligatori incloure aquesta informació.

 

Des d’Ecrowd! convidem les empreses a implementar campanyes d’enterprise crowdfunding per contribuir de manera activa i efectiva a la consecució dels ODS.

Comments are closed.