Micromecenatge Social: 7 plataformes de micromecenatge per finançar projectes solidaris

micromecenatge-social-projectes-solidariss

El micromecenatge és el finançament col·lectiu d’un projecte, empresa o d´un producte amb els diners recaptats de molts inversors en una plataforma on line. El micromecenatge social està enfocat al finançament de projectes amb un impacte social positiu que podríem anomenar també de projectes solidaris. En aquest article anem a descriure els diferents tipus de micromecenatge i les diferents plataformes existents de «micromecenatge social».

¿Quines són les principals plataformes de micromecenatge social?

El micromecenatge es divideix en quatre categories.

1. El micromecenatge basat en donacions.

L’usuari realitza una donació per ajudar a un projecte que li agrada i no rep cap benefici econòmic en retorn (només la satisfacció de fer alguna cosa bona i de donar suport a un projecte que l’emociona!). Són projectes solidaris amb un impacte social gran.

Algunes de la plataformes de donació a Espanya són:

Elmeugradesorra

Es poden fer donacions a ONG per diversos projectes. A més a més, qualsevol usuari pot crear i posar en línia el seu projecte o repte solidari per a una de les 1.300 causes socials a la pàgina. Per exemple si vas a córrer una marató pots sol·licitar patrocini per acabar-la. Realitzes la promoció del teu repte en les xarxes socials per mobilitzar als teus amics i coneguts per ajudar en aquesta causa. La plataforma va recaptar més de 1.000.000 d’euros el 2015 per més de 1.200 causes – ONG.

microdonaciones.net

És una plataforma de finançament col·lectiu focalitzada en canalitzar donacions a projectes solidaris a través de petites aportacions. Publiquen projectes solidaris promoguts per ONG espanyoles i que hagin estat declarades d’utilitat pública. Les ONG no paguen per utilitzar la plataforma. Els projectes estan penjats a la web durant 5 setmanes i els usuaris poden fer donacions des de 1 euro fins 1.000. La plataforma només fa efectives les pre – donacions si s’aconsegueix el 100% de l’objectiu econòmic del projecte. A més de serveis a microdonants i a ONG, microdonaciones.net ofereix serveis a grans donants, empreses i donants recurrents. Des del seu inici, la plataforma ha canalitzat més de 450.000€ per a 226 projectes solidaris d’ ONG, amb un total de 4.242 donacions realitzades.

Teaming

Teaming ve de l’anglès «team» que significa equip. La idea és que es pot aconseguir grans coses si moltes persones s’uneixen i donen només un euro al mes per aquesta causa social. Qualsevol usuari pot crear una pàgina de grup i fer la promoció del mateix amb els seus amics i les xarxes socials. Cada vegada que algú s’uneix al grup es compromet a pagar un euro cada mes. La plataforma recull els diners per transferir-los al compte corrent de la causa social sense comissions. Teaming ha recaptat més de 1,6 milions d’euros el 2015 per 4.745 causes, i tenen més de 100.000 donants a la plataforma.

 

2. El micromecenatge basat en recompenses.

Es tracta d’aportar diners a un projecte i a canvi es rep una recompensa. Els projectes poden consistir en crear i dissenyar un nou producte o finançar un projecte cultural (pel·lícula, festival, musical). És el model de micromecenatge més utilitzat i conegut. Per a cada projecte es pot triar entre un rang de recompenses en funció de la quantitat de diners que s’aporti.

Goteo

Degoteig es defineix com un plataforma de micromecenatge cívic i col·laboratiu per a projectes socials, educatius, culturals o tecnològics. Però té un model una mica diferent de les plataformes tradicionals. A més de poder contribuir en un projecte comprant recompenses també es pot ajudar als projectes col·laborant en la creació d’un web o en la difusió del projecte a les xarxes socials, oferint materials de construcció o el teu temps com a voluntari per exemple. Podria ser realment la veritable definició del micromecenatge social!

Verkami

Verkami està enfocada a projectes d’artistes, dissenyadors, creadors o col·lectius (la producció d’un llibre, un documental des d’una associació o ONG per exemple). Les recompenses poden ser experiències úniques, creacions especifiques, dissenys exclusius, productes o tenir accés a la descàrrega de música o vídeo.

 

3. El micromecenatge per préstecs o micromecenatge

L’usuari realitza una inversió en un projecte o en una empresa de la plataforma i rep un retorn econòmic en forma d’interessos. L’empresa contracta un préstec amb la plataforma de micromecenatge, que el gestiona, i l’usuari recupera els diners invertits al costat dels interessos al llarg del temps segons les condicions pactades en el préstec.

ECrowd!

Amb Ecrowd! únicament es pot invertir en projectes que tinguin un impacte positiu sobre el medi ambient i la societat. Per exemple projectes d’eficiència energètica, biomassa, energies renovables, fibra òptica, reciclatge, etc. Són inversions responsables però també rendibles. Són projectes entre 1 i 5 anys i amb interessos entre el 5 i el 7% cobrats en quotes mensuals sense comissions per a l’inversor.

 

4. El micromecenatge basat en participacions o equity crowdfunding

L’usuari inverteix en una empresa i es converteix en accionista comprant una part del capital de l’empresa. L’inversor no té cap garantia de recuperar la seva inversió. Si les coses van bé podrà multiplicar diverses vegades els diners invertits, però si van malament pot arribar a perdre tota la seva inversió.

La Borsa Social

És la primera plataforma d’equity micromecenatge a Espanya especialitzada en inversions amb impacte social i mediambiental positiu. Els inversors han d’estar registrats a la plataforma abans de tenir accés a tota la informació sobre els projectes i poder invertir. Seleccionen empreses amb solucions innovadores per millorar el medi ambient o la qualitat de vida de les persones.

 

Abans d’invertir en un d’aquests dos models d’inversió és important informar-se bé. Al blog següent s’explica de manera clara i amb més detall les principals diferències entre el micromecenatge per a préstecs i el micromecenatge basat en participacions.

En ECrowd! pensem que són molt importants totes les plataformes de micromecenatge social perquè contribueixen a una millor utilització dels diners per a poc a poc canviar el món. Al final, si volem construir un futur basat en els valors que considerem importants, tindrem que fer-ho nosaltres mateixos.

Si vols descobrir més plataformes aquí disposes d’un llistat molt complet de totes les plataformes de micromecenatge a Espanya. 

Si tens un projecte que contribueix a la millora de la societat o del medi ambient i busques finançament, mira la descripció dels tipus de projectes que finança la nostra plataforma.

Comments are closed.