Què pots fer tu per frenar el canvi climàtic?
La lluita contra el canvi climàtic només serà possible si els ciutadans som “capaços d’assumir i recolzar” aquest compromís, va advertir recentment el director internacional de canvi climàtic de l’organització conservacionista WWF, el peruà Manuel Pulgar-Vidal. Les persones, a títol individual, tenim més poder del que pot semblar a priori. Cada vegada que prenem una decisió de compra o d’inversió canviem una mica el món. La nostra manera d’actuar en aquests cinc àmbits del dia a dia pot marcar la diferència:
- Desplaça’t sense mals fums. Els tubs d’escapament són un dels principals emissors de gasos d’efecte hivernacle. A l’optar pel transport públic, compartir vehicle o desplaçar-se amb bicicleta o a peu contribueixes a reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera. Si malgrat tot no pots desenganxar-te del cotxe particular, considera la compra d’un vehicle elèctric. Per a desplaçaments més llargs, prioritza el tren abans que l’avió, molt més contaminant.
- Menja més fruites, verdures i hortalisses. No només t’ho agrairà la teva salut, també la del planeta. El consum abusiu de carn de producció intensiva provoca pèrdua d’aigua, de capacitat orgànica del sòl i és una font d’emissions contaminants. D’altra banda, a l’hora de la compra, prioritza els aliments de proximitat, els de temporada i els ecològics.
- Estalvia energia i autoconsumeix. Les centrals tèrmiques que generen electricitat a partir de combustibles fòssils, especialment carbó, són grans emissores de CO2. Reduint el consum d’energia participem en la reducció de les esmentades emissions. L’eficiència energètica, la instal·lació d’energies renovables a la llar o la contractació d’energia verda són les principals accions a les nostres mans en l’àmbit energètic.
- Redueix, reutilitza i recicla. L’extracció de recursos, la seva transformació, el transport de productes ja manufacturats i fins i tot el reciclatge comporten l’emissió de diòxid de carboni. Posar en pràctica les 3 ‘R’ (reduir, reciclar i reutilitzar) és la millor estratègia per evitar el consum innecessari de recursos i els impactes negatius associats, com la generació de residus. Redueix el teu consum, reutilitza tot el que puguis i recicla sempre que sigui possible.
- Inverteix en projectes amb impacte positiu. A través de fons d’inversió, dipòsits o fins i tot simplement tenint els diners al banc pots estar, sense voler-ho, finançant empreses o projectes altament contaminants. En canvi, a través de plataformes de crowdlending com ECrowd!, que ofereixen una total transparència, pots invertir directament en projectes amb un impacte positiu sobre el medi ambient i el conjunt de la societat.
Com va dir el periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano: “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.
Previous post:
« L’exercici físic també és un tractament mèdic
Comments are closed.