Les renovables desterren al carbó
La Terra continua sent un món que s’il·lumina, en bona part, gràcies al carbó, malgrat ser un dels principals causants del canvi climàtic i un important contaminant de l’aire. Les centrals tèrmiques de carbó produeixen gairebé el 40% de l’electricitat mundial, segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE). Però els anys bons d’aquesta font energètica han arribat ja a la seva fi, assegura l’AIE en el World Energy Outlook 2017. Un final que l’acabada de crear Powering Past Coal Alliance, una aliança internacional entre més de vint països per eliminar gradualment el carbó en la producció d’electricitat abans del 2030, podria accelerar. Espanya, per cert, no forma part d’aquesta aliança.
Mentre des de l’any 2000 la capacitat de producció d’energia amb carbó ha augmentat en uns 900 gigawatts (GW) a tot el món, l’AIE preveu que des d’avui i fins al 2040 aquesta potència només es vegi incrementada en 400 GW, i això perquè moltes d’aquestes plantes ja estan en construcció, assenyala l’AIE en el seu últim informe. L’agència internacional posa com a exemple l’Índia, on preveu que la representació del carbó en el mix energètic del país passi de les tres quartes parts del 2016 fins a menys de la meitat l’any 2040.
En un món que cada vegada necessita més energia per girar, les renovables són les que estan, a poc a poc, desterrant el carbó. L’AIE anticipa que la demanda global d’energia creixerà un 30% fins al 2040, un augment equivalent a afegir les necessitats energètiques de la Xina i l’Índia juntes. El desenvolupament tecnològic de les renovables serà vital perquè aquestes vagin prenent el relleu. També serà imprescindible que es continuïn implantant millores en eficiència energètica per frenar l’augment de la demanda.
Des del 2010, els costos de la solar fotovoltaica han caigut un 70%; els de l’eòlica, un 25%; i els de les bateries, un 40%, segons l’agència internacional. Una evolució que continuarà fins a mitjans dels anys 2020, quan l’AIE preveu que les energia renovables ja seran més barates que el gas. Llavors les renovables representaran dues cinquenes parts de la inversió global en noves instal·lacions de generació d’energia.
La solar fotovoltaica i l’eòlica seran les renovables més esteses, segons el World Energy Outlook 2017. Però mentre la solar brillarà més a la Xina i a l’Índia, a Europa l’eòlica bufarà amb més força. Les altres renovables augmentaran també la seva presència en el mix energètic, però en menor mesura. Pel que respecta al carbó, el joc s’ha acabat.
La inversió és qui realment escriu el futur
Les projeccions del World Energy Outlook 2017 depenen, en gran manera, de les polítiques públiques i de les inversions que es realitzin. En el panorama polític, l’aposta de la Xina per les renovables és molt important mentre que a Europa el comissari europeu d’Energia i Acció pel Clima, Miguel Arias Cañete, va assegurar recentment que el compromís de la Unió Europea amb la descarbonització del mercat energètic és “ferm”. El president de la primera potència mundial, Donald Trump, sembla viure en un univers paral·lel, com ho demostra la seva desvinculació amb l’Acord de París.
Des del punt de vista econòmic, els continus descensos dels costos de les renovables les converteixen en una cada vegada més apetitosa inversió. A Ecrowd! tenim en l’actualitat dos projectes en cartera relacionats amb les energies renovables, els dos projectes sòlids i amb uns interessos anuals d’entre el 4,40 i el 5,50%. Un d’ells és una ampliació d’una instal·lació aïllada d’energia solar i l’altre una instal·lació domèstica d’autoconsum amb bateries.
El crowdlending permet que els petits estalviadors també puguin aportar el seu granet de sorra perquè les renovables aconsegueixin finalment desterrar al carbó per sempre.
Previous post:
« QUÈ HA ESTAT DE…? Balló
[…] El 85% desitjarien que el seu país deixés d’utilitzar el carbó. Més del 80% de l’energia mundial procedeix de recursos fòssils com el carbó, segons informa el mateix baròmetre. Aquests recursos fòssils són un dels principals causants del canvi climàtic i importants contaminants de l’aire. No obstant això, en el seu últim World Energy Outlook, l’Agència Internacional de l’Energia assegura que els anys bons del carbó han arribat ja a la seva fi. L’organisme preveu que la nova capacitat de producció d’energia amb carbó vagi disminuint any rere any fins que es deixin de construir noves plantes (veure Les renovables desterren al carbó). […]