4 camins cap a un sistema energètic baix en carboni
El sistema energètic mundial és el principal contribuent al canvi climàtic i representa al voltant del 60% del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle a nivell mundial. Davant tal realitat, reduir les emissions de carboni del sector energètic resulta imprescindible per complir amb l’objectiu de l’Acord de París de mantenir l’augment de la temperatura mitjana mundial molt per sota de 2 °C sobre els nivells preindustrials.
L’Energy Transitions Commission afirma que l’objectiu de l’Acord de París està al nostre abast i que és possible reduir a la meitat les emissions l’any 2040. Al seu informe The Better Energy, Greater Prosperity presenta quatre ambiciosos però realistes camins per aconseguir aquestes metes al mateix temps que es genera creixement econòmic i es garanteix l’accés a una energia assequible, confiable i sostenible al conjunt de la població mundial.
Perquè el viatge per aquests quatre camins sigui menys costerut, l’Energy Transitions Commission adverteix que les autoritats amb poder de decisió han d’actuar immediatament i apostar per un model energètic més net, augmentar la productivitat energètica i descarbonitzar la indústria i el transport.
1 – Accelerar una electrificació neta
El carbó és la més contaminant de les fonts d’energies fòssils utilitzades per generar electricitat. El 14% de l’energia elèctrica consumida a la Península Ibèrica l’any passat es va generar a les centrals tèrmiques que utilitzen aquest combustible, segons dades de Red Eléctrica de España. Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle passa ineludiblement per reduir el paper del carbó en la generació d’electricitat i apostar per les cada vegada més competitives energies renovables. Alhora que es genera electricitat d’una manera més neta, és necessari expandir el seu ús a àmbits com el transport (en detriment del motor de combustió), els edificis (especialment en la seva climatització) i alguns processos industrials clau.
2 – Descarbonitzar més enllà de l’energia
No totes les activitats econòmiques poden ser descarbonitzades a uns costos i nivells d’efectivitat òptims. Reduir les emissions de carboni d’aquestes activitats és essencial i ho serà encara més a mesura que s’esgoti el potencial de l’electrificació neta. L’Energy Transitions Commission assenyala múltiples solucions com la bioenergia, l’hidrogen, la captura i emmagatzemament de carboni i la conversió del CO2 en combustible líquid per reemplaçar molts dels productes químics basats en combustibles fòssils.
3 – Millorar la productivitat energètica
De produir-se una revolució en la generació d’energia podrien reduir-se les emissions de carboni en una tercera part de l’objectiu fixat per a l’any 2040, assegura l’Energy Transitions Commission en el seu informe. Un model més basat en els serveis, la digitalització de processos i la introducció de models circulars, combinats amb millores en el disseny urbà, poden fer possible que la productivitat en la generació d’energia assoleixi una millora del 3% anual, en lloc de l’1,5% actual.
4 – Optimitzar l’ús dels combustibles fòssils restants
Les transicions proposades per l’Energy Transitions Commission en el seu informe poden suposar una reducció del 30% en l’ús de combustibles fòssils, però aquests continuarien representant el 50% del mix energètic. L’entitat proposa passar del carbó al gas, gestionar les fugues de metà i aturar les cremes per concentrar l’ús de combustibles fòssils en les aplicacions de més valor. Paral·lelament, és necessari continuar invertint en investigació per trobar fórmules de captura i emmagatzemament de carboni.
Seguir aquests 4 camins requereix una inversió addicional d’entre 300 i 600 bilions de dòlars dels EUA anuals. Un increment que, segons l’opinió de l’Energy Transitions Commissions, no suposa un gran desafiament macroeconòmic ja que l’estalvi i les inversions globals que s’aconseguirien a canvi ascendeixen a 20 trilions de dòlars anuals. A més, la transició cap a un model energètic baix en carboni comporta importants beneficis socials ̶ com una millor qualitat de l’aire que respirem ̶ i noves oportunitats econòmiques relacionades amb el desenvolupament de tecnologies i nous models de negoci.
A ECrowd! estem convençuts de la necessitat d’aquest canvi de model energètic i de la seva viabilitat econòmica i ho demostrem dia a dia participant en el finançament mitjançant crowdlending de projectes que aposten per les energies renovables i l’eficiència energètica.
Comments are closed.