El vehicle elèctric trepitja l’accelerador
Continua sent una opció minoritària, però cada vegada ho és menys. El vehicle elèctric ha trepitjat l’accelerador al mercat espanyol i poc a poc va escurçant distàncies amb el motor de combustió. Les vendes d’aquest tipus de vehicles estan creixent el doble de ràpid que fa un any i ja han superat les xifres de tot el 2015.
En concret, entre gener i agost s’han venut prop de 3.000 vehicles (cotxes, industrials, autobusos) exclusivament elèctrics sobre un total de 800.000, segons dades de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac). La xifra, malgrat tot, continua sent anecdòtica, en representar només el 0,37% del total.
Aquest creixement de vendes s’explica principalment per tres motius: les baixes cotes de partida, l’èxit del pla Movea i la maduració de la tecnologia. Espanya no es troba entre els estats amb més volum de vehicles elèctrics circulant per les carreteres malgrat ser-ne un dels principals fabricants. El Govern central ha volgut posar remei a aquesta situació mitjançant el Pla Estatal d’Impuls a la Mobilitat amb Vehicles d’Energies Alternatives (Movea), que ofereix ajuts a la compra de cotxes elèctrics.
Els ajuts del pla Movea oscil·len entre els 2.700 i els 5.500 euros, als quals cal sumar 750 euros més si es lliura un cotxe usat. A més, el concessionari s’ocupa d’instal·lar un punt de càrrega al client, i se’n fa càrrec dels primers 1.000 euros del seu cost. Gràcies al pla Movea, ja es pot comprar un cotxe elèctric al mateix preu que un dièsel. D’altra banda, s’han realitzat grans avenços en matèria d’autonomia, velocitat de càrrega i fiabilitat i, cada vegada hi ha més fabricants i models.
El vehicle elèctric – Una oportunitat d’inversió
És un mercat clarament a l’alça i molt interessant per al món de la inversió, especialment per al crowdlending. Cada vegada hi ha més petites i mitjanes empreses i administracions públiques que aposten per aquest tipus de vehicles. Han fet els comptes i els números els han convençut: els costos de manteniment són inferiors i, sense haver de posar gasolina, la factura per a 100 quilòmetres oscil·la entre un i dos euros. Descomptes i fins i tot la gratuïtat a les zones blaves, els peatges o en l’impost de circulació són altres dels incentius que fan del vehicle elèctric una bona inversió.
Però canviar la flota de vehicles convencionals per elèctrics té un cost inicial elevat i aquí és on ECrowd!, com a plataforma de crowdlending, juga un paper important. Les empreses o administracions interessades en endollar-se al vehicle elèctric poden utilitzar la plataforma ECrowd! a la recerca del finançament necessari per renovar la seva flota, oferint als estalviadors l’oportunitat d’invertir els seus diners en un projecte rendible i amb un impacte positiu en la societat i el medi ambient.
Un creixement major de l’esperat
“La revolució del vehicle elèctric podria ser més dràstica del que els governs i les companyies petrolieres creuen”, adverteixen des de Bloomberg New Energy Finance, que calculen que l’any 2040 el 35% dels cotxes que es venguin al món ja seran elèctrics. Més optimistes són les estimacions de l’Associació Europea del Vehicle Elèctric: “Si els desenvolupaments tecnològics i en bateries continuen la tendència actual, més del 80% de les matriculacions el 2030 seran de vehicles elèctrics”. Però per a optimistes les previsions de Richard Branson, fundador i propietari del Grup Virgin, qui augura que en 15 anys “tots els cotxes en circulació seran elèctrics”.
Sigui com sigui, perquè les vendes d’aquest tipus de vehicles continuïn guanyant velocitat és fonamental que se segueixin produint avenços tecnològics que millorin la seva fiabilitat i prestacions alhora que se’n redueixi el cost d’adquisició. Un altre dels reptes pendents és la instal·lació de suficients punts de recàrrega, indispensables perquè aquest tipus de vehicles puguin utilitzar-se en els desplaçaments interurbans.
El repte dels punts de recàrrega
A Espanya hi ha un nombre indeterminat de punts de recàrrega a benzineres, supermercats, hotels… La implantació és baixa i desigual i bona part d’aquesta infraestructura està en males condicions, segons denuncia l’Anfac. Algunes firmes automobilístiques, com el fabricant de cotxes elèctrics d’alta gamma Tesla, estan promovent xarxes pròpies de recàrrega.
Catalunya acaba d’aprovar un pla, conegut com a Pirvec, que busca promoure l’ús del vehicle elèctric precisament potenciant els punts de recàrrega. Entre altres objectius, es planteja que, d’aquí a l’any 2019, es passi dels actuals 4.000 punts vinculats (particulars) a 25.000, de 40 estacions semiràpides en àrees urbanes i centres de lleure a 400, i dels 81 supercarregadors que hi ha avui en servei, a 100.
A mesura que es vagin instal·lant punts de recàrrega i que la tecnologia vagi madurant, el vehicle elèctric deixarà de ser una opció alternativa per ser contemplada com una opció més a l’hora d’adquirir un automòbil. Estan avisats: no deixin de mirar pel retrovisor i estiguin atents als senyals perquè el vehicle elèctric està prement l’accelerador i és ja una oportunitat d’inversió molt interessant.
Tags: vehicle electric Previous post:
« El «P2P Business Lending» és el finançament alternatiu favorit